Gezonde recepten │ Lamsschotel

Indische lamsschotel

Boordevol met groente

Dit heb je nodig (4 personen):

  • 750gram Lamsschouder, ontbeend
  • Halve liter kippenbouillon
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 groene chilipepers
  • 400 gram wortel
  • 4 grote tomaten
  • 300 gram verse spinazie
  • 30 gram verse gember
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 theelepel garam masala kruidenmix
  • halve theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 klontje boter
  • peper en zout
  • 200 ml kokosmelk
  • 240 gram zilvervliesrijst
  • 3 sjalotjes
  • Scheutje olijfolie
  • 60 ml water


Zo maak je het:

Snij het vlees in stukken. Vergelijk ze qua grootte met stoofvlees. Laat zeker een deel vet aan het vlees. Dat zal grotendeels wegsmelten tijdens de bereiding en het vet zorgt voor extra smaak.

Verhit een ruime braadpan en smelt er een klontje boter in. Kleur de stukken vlees gedurende zo’n 10 minuten goudbruin. Voeg enkel een beetje zout toe tijdens het bakken. Roer af en toe even in de pan. Het vlees hoeft niet gaar te zijn, enkel het korstje is van belang.

Pel de uien en snij ze in kleine stukjes. Schil de gemberknol, snij ze in schijfjes en vervolgens in piepkleine brokjes.

Pel de look en plet het teentje tot pulp met de zijkant van het lemmet van je koksmes. Snij de chilipepers in heel kleine stukjes. Wie van pikant houdt, laat de zaadjes in de pepers. Wie liever een mildere smaak wil, haalt ze eruit.

Schep de stukken vlees uit de pan en laat alle braadsappen erin. Zet het vlees even aan de kant.

Laat de pan op een matig vuur staan en stoof daarin de uien, de gember, de chilipepers en de look.

Roer in de pan en voeg er de kruiden aan toe. Begin met garam masala (kruidenmix), het curcumapoeder (geelwortel) en het komijnpoeder. Roer opnieuw en laat alles kort bakken. Bestrooi de inhoud met wat bloem. Roer nog even in de pan, zodat de bloem even kan meebakken. De bloem zal voor de binding van de saus zorgen.

Voeg het vlees opnieuw toe. Schenk de bouillon erbij en zet het vuur zachter. Voeg de kokosmelk toe.

Schil de wortels, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in grove stukken. Snij het taaie hartje uit de tomaten en snij ze ongeschild in grove stukken.

Voeg de stukken wortel en tomaat toe. Zet het deksel op de pan en laat het gerecht 90 tot 120 minuten sudderen op een zacht vuur. Controleer tussendoor de gaarheid en roer ook af en toe even in de pan. Intussen kan je de rijst bereiden.

Maak de spinazie schoon in ruim water. (Een harde waterstraal kan de blaadjes kneuzen.) Verwijder de steeltjes van de blaadjes spinazie.

Voeg de blaadjes spinazie toe en laat ze heel even warmte opnemen. De groente is na een minuut al gaar.

Proef en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Roer een laatste keer in de pan.

Serveer de lamsschotel met gekookte rijst. 

Strooi wat (gescheurde) blaadjes verse koriander over elke portie gestoofd lamsvlees. Mocht je niet van koriander houden, laat het dan weg.


Eet smakelijk!